Takaisin ajankohtaista sivulle
Kohde 15.11.2022

Kohde-esittely: Argonomitalon peruskorjaus

Historian havinaa Fabianinkadulla

LASKENTAVUOSI2021
TYYPPISaneeraus
RAKENNUSTYYPPILiittotalo
SIJAINTIHelsinki
BRUTTOALA1448m²
TILAVUUS5026m³
VALMISTUMISVUOSI1901

Agronomitalo on 1901 valmistunut, Arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren & Saarisen alun perin asuinrakennukseksi suunnittelema jugendvaikutteinen rakennus. Rakennuksen suunnitelmat tehtiin sisältä ulos, ensi kodit ja sen jälkeen julkisivu. Talo tunnetaan julkisivun hirviöistä ja sammakoita esittävistä kipsiveistoksista. Sisältä löytyy lukuisia vuolukivi- ja kaakeli-uuneja, joista melkein jokainen on edelleen käyttökelpoinen.

Agronomiliiton omistukseen rakennus siirtyi vuonna 1953. Talosta on haluttu pitää hyvää huolta ja saneeraustöitä on tehty säännöllisesti. Syksyllä 2021 aloitetussa peruskorjauksessa saneerataan vesikatto, ullakolle rakennetaan uusia toimitiloja ja saneerataan pihajulkisivu ja parvekkeet.

Laskijan ajatukset kohteen määrälaskennasta

Rakennus on rakennettu vuosisadan alussa 1901 eli kyseessä oli upea vanha talo. Vanhoissa taloissa on komeat julkisivut, monimuotoiset katot, ikkunat ja rakenteet.

Tässä kohteessa rakennettiin uusia tiloja ullakolle, mikä tarkoitti sitä, että suurin osa rakenteista ja sen myötä mittauksista oli vinoja. Paljon piti katsoa detaljeja ja leikkauskuvia, että mittaukset sai tehtyä.

Tämän ikäluokan rakennuksissa joutuu miettimään, miten asioita esittää määräluettelossa. Perinteinen Talo-80 jako tuottaa sekavan listan. Pyrimme pitämään rakenteet ’pakettina’ rakennetyyppien ja detaljien mukaan.

Kaiken kaikkiaan haastava, mutta toisaalta todella mielenkiintoinen kohde laskea.

Lue lisää Agronomitalosta.

Haluatko nähdä mistä määrät on laskettu?