Uratarinoita Areitelta – Eeva-Maija Laasanen vaihtoi ympäristötekniikan määrälaskentaan
Eeva-Maija Laasanen on uratarina Areitella alkoi jo yli 20 vuotta sitten eräänlaisen sattuman kautta. Alun perin ympäristötekniikkaa opiskellut Eeva-Maija päätyi syventämään rakennusalan opintojaan ajatuksena ura rakennesuunnittelijana. Ura alkoikin laskemalla hirsitalojen määriä ja Seinäjoelle avatusta Areiten uudesta määrälaskentatoimistosta löytyi oma juttu määrälaskennan parissa.

Laskenta-alueiden värikoodaus
Määrälaskentatyö on kehittynyt huimasti Eeva-Maijan 20 vuoden uratarinan aikana Areitella. Aikoinaan työskentelyssä käytettiin perinteisiä digitointipöytiä, ja muistiinpanot tehtiin käsin ruutuvihkoon. ”Muistan, kuinka maatöiden kohdalla tein ihan selkeän systeemin vihkoon, jossa värikoodasin eri alueet ja numeroidut pinta-alat, jotta pystyin käyttämään samoja tietoja eri laskennoissa. Nykyään vastaava systeemi toimii laskentaohjelmissa, mutta huomattavasti vähemmällä vaivalla,” Eeva-Maija kertoo. Laskennan kehitys on ollut huomattavaa, sillä nykyiset laskentaohjelmat mahdollistavat selkeästi nopeamman ja tarkemman työnteon kuin aiemmin.

Rakentaminen on monimutkaistunut
Rakennusalan kehittyminen on tuonut mukanaan myös haasteita. Nykyisin rakennukset ovat aiempaa monimutkaisempia ja suunnitelmien taso on vaihteleva. Eeva-Maija kokee, että aikaisemmin vähemmilläkin suunnitelmilla saatiin enemmän irti, kun taas nykyään suunnitelmat voivat olla hajanaisia, mikä tuo lisähaasteita määrälaskentaan. ”Suunnitelmat eivät ole aina yhtä selkeitä kuin ennen, mutta se ei ole estänyt meitä tekemästä työtämme parhaamme mukaan” hän toteaa.
Työyhteisö uratarinan takana
Määrälaskennan haasteet Eeva-Maija näkee osana työn arkea. Vaikka haasteita tulee eteen päivittäin – pienempiä ja suurempia – ne ratkotaan yhdessä oman laskentatiimin kanssa. Seinäjoen työyhteisö onkin yksi suurimmista syistä, miksi Eeva-Maijan uratarina Areitella niin pitkä ja hän viihtyy edelleen työssään. ”Työyhteisö merkitsee todella paljon. Vaikka päivät eivät aina ole täydellisiä, hyvät työkaverit tekevät niistä paljon parempia. Meidän tiimissä autetaan aina toisia, ja apua saa, kun sitä tarvitsee.”
Eeva-Maijan uratarinaan Areitella ei mahdu kahta samanlaista kohdetta
Määrälaskijan työssä ei ole kahta samanlaista kohdetta. ”Kohteet ja laskenta-alueet vaihtelevat jatkuvasti, joten työhön ei ehdi turtua. Laskemme monipuolisesti erilaisia kohteita, uudisrakennuksia ja saneerauksia. Lisäksi vaihtelemme laskenta-alueita, jotta jokaisella pysyy tuntuma kaikkiin alueisiin. Harvoin kohde jää mieleen pitkäksi aikaa, mutta ensimmäinen määrälaskentakohteeni, Ylistaron vanhainkoti, jäi erityisesti mieleen, koska se sijaitsi niin lähellä syntymäkotiani,” Eeva-Maija muistelee.
Tietomallit ja neuvojen kysyminen vievät määrälaskentaa eteenpäin
Määrälaskennan tulevaisuudessa Eeva-Maija näkee tietomallien käytön laajentuvan ja entistä enemmän hyödynnettävän laskennassa. ”Uskon, että tietomallit vievät määrälaskentaa eteenpäin ja helpottavat työtä entisestään. Tulevaisuudessa laskenta voi olla vieläkin automaattisempaa ja tarkempaa,” hän pohtii.
Määrälaskennassa tiedon määrä on valtava ja uuden oppiminen ei lopu koskaan, työtapojen kehittyessä teknologian mukana. Tulevaisuuden määrälaskijoita Eeva-Maija haluaa muistuttaa siitä, että kysyminen on avain menestykseen. ”Vielä 20 vuoden jälkeenkin kysyn joskus neuvoja kollegoilta, jos jokin asia on jäänyt epäselväksi. Ei ole mitään häpeää kysyä, sillä kaikkien työskentelytavat ja ratkaisut kehittyvät jatkuvasti.”
Liukuva työaika ja etätyö mahdollistavat tasapainon
Eeva-Maijan mukaan Areitella työskentelyn parhaita puolia on myös mahdollisuus tehdä etätöitä ja liukuvaa työaikaa, mikä mahdollistaa paremman tasapainon työn ja muun elämän välillä. ”Tämä joustavuus on todella tärkeää. Työ ei ole ainoa asia elämässä, ja mahdollisuus hoitaa omia asioita työn ohessa on suuri etu” hän toteaa.
Jos jotain voisi toimistolle toivoa, on Eeva-Maijalla vastaus heti valmiina. ”Kaiken kruunaisi akvaario toimistolle. Kerran jo melkein onnistumme sellaisen tänne puhumaan, mutta sitten tuli mutkia matkaan. Jos saisimme akvaarion, voisimme viettää kahvitauot kaloja laskien, se tunnetusti rauhoittaa.” Eeva-Maija toteaa pilke silmäkulmassa.

Lue lisää uratarinoita Areitelta
Lue myös:
-
Uratarinoita Areitella – Joni Tuuliainen kiinnostui Areitesta työnantajana jo opiskeluaikana
Mikä motivoi määrälaskijaa työssään 20 vuoden uran aikaan? ”Olen pitänyt mielessä, että aina tulee mielenkiintoisia kohteita laskentaan.”
-
Eläkkeelle 27 vuoden määrälaskentakokemuksella, kiitos Ari!
Ari Harilo, Areiten pitkäaikaisin työntekijä jää syyskuun lopussa eläkkeelle viikkoa vajaa 27 Areite-vuoden jälkeen. Hän on nähnyt muutoksen rakennusalalla, kehityksen määrälaskennassa ja omien sanojensa mukaan tarpeeksi ”vauhtia ja vaaratilanteita”. Eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä kysyimme tarinoista ja hetkistä, jotka ovat jääneet mieleen vuosien varrelta.
-
Uratarinoita Areitelta – Siirto Joensuusta Kuopioon avasi määrälaskija Janne Pasaselle uusia mahdollisuuksia
Elämäntilanteet voivat viedä ihmisiä uusiin suuntiin, mutta Areite Oy tarjoaa työntekijöilleen joustavan mahdollisuuden siirtyä toimistosta toiseen, mikä helpottaa sopeutumista muutoksiin. Määrälaskija Janne Pasanen on esimerkki siitä, kuinka joustavuus mahdollistaa työn jatkuvuuden uudessa ympäristössä. Kun Janne muutti Joensuusta Kuopioon, hänen ei tarvinnut etsiä uutta työpaikkaa, vaan sai jatkaa tuttua työtä uudessa kaupungissa. Tämä joustavuus hyödyttää niin työntekijää kuin työnantajaakin, sillä se säilyttää osaamisen ja työyhteisön jatkuvuuden, samalla kun mahdollistaa uusia näkökulmia ja kokemuksia.