Takaisin ajankohtaista sivulle
Artikkeli 1.10.2024

Eläkkeelle 27 vuoden määrälaskentakokemuksella, kiitos Ari!

Ari Harilo, Areiten pitkäaikaisin työntekijä jää syyskuun lopussa eläkkeelle viikkoa vajaa 27 Areite-vuoden jälkeen. Hän on nähnyt muutoksen rakennusalalla, kehityksen määrälaskennassa ja omien sanojensa mukaan tarpeeksi ”vauhtia ja vaaratilanteita”. Eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä kysyimme tarinoista ja hetkistä, jotka ovat jääneet mieleen vuosien varrelta.

Aloitetaan helpolla kysymyksellä, oletko koskaan miettinyt, kuinka monta kahvikuppia olet juonut töissä 27 vuoden Areite-urasi aikana?

Lukemattomia kahvikuppeja (laskennallisesti ehkä noin 20 000 kupillista). Minulla ei ole ollut omaa lempikuppia, vaan otan aina sen mikä sattuu ensimmäisenä kaapista käteen.

Muistatko ensimmäisen laskemasi kohteen?

Ehdottomasti, minulla on kyseisen kohteen määräluettelo vielä tallessa. Kohde oli Rannikkolaivurintie 22, lokakuulta 1997.

Onko jokin kohde, joka on jäänyt erityisesti mieleen?

Kohteita on niin paljon ja todella mielenkiintoisia kohteita. Mieleen on jäänyt erityisesti Riihimäen vankila, harvoin pääsee käymään vankilassa.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta vuosien varrella?

Tapaamiset Lindbergin kanssa.

Jos voisit kertoa vain yhden tarinan vuosien varrelta, mikä se olisi?

On vaikea nostaa esiin yhtä ainoaa tarinaa. Vuosien varrella on tapahtunut niin paljon, ettei tässä palstatila riittäisi. Se täytyy kyllä todeta, että paljon on tapahtunut ja välillä on ollut ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”.

Olet työskennellyt Areitella 27 vuotta, mikä on salaisuutesi, että olet viihtynyt tässä työyhteisössä näin pitkään?

Työ on sisältänyt paljon vaihtelua. Työpiste on ollut Helsingissä ja Hyvinkäällä. On saanut ajaa suuntaan jos toiseen ja tavata asiakkaita laajasti Etelä-Suomen alueella, aina Porista Lappeenrantaan. Horisontti on aina ollut eri ja kohteet vaihtuneet, vaikka joskus päivät ovatkin toistaneet itseään.

Kuinka monta kertaa olet muuttanut Areiten kanssa?

Aloitin Fredan toimistolla. Sieltä siirryin Hyvinkäälle, jossa muutimme kerran isompaan toimistoon. Hyvinkäällä olin 10 vuotta. Sitten palasin takaisin Fredalle Helsinkiin, jos muutimme Postitaloon, jossa oli myös kaksi eri toimistoa. Keskustasta Areite muutti Pasilaan, jossa on tällä hetkellä toinen toimisto menossa. Eli olen muuttanut Areiten kanssa yhteensä seitsemän kertaa.

Kun aloitimme Hyvinkäällä, meitä oli vain kolme. Ajan myötä toimisto kasvoi viiden kuuden hengen toimistoksi.

Onko jotain mitä olet jäänyt kaipaamaan vuosien varrelta?

Yhteisiä matkoja – Aiemmin matkustimme työporukalla aika paljonkin yhdessä. Välillä matkustimme omalla porukalla ja välillä mukana oli myös asiakkaita. Erityisesti mieleen on jäänyt Areiten 20-vuotismatka Budapestiin, jossa mukana oli puolet henkilökunnasta. Toinen puolisko matkusti Istanbuliin. Yhteiset matkat ovat sitoneet työporukkaa yhteen.

Mikä on muuttunut vuosien varrella?

Määrälaskenta ja Areite ovat muuttuneet täysin vuosien varrella. Aiemmin laskentaprosessi oli suoraviivaisempi. Alussa laskenta tapahtui digitointipöydillä ja nyt kaikki laskenta tapahtuu laskentaohjelmistoilla. Ensimmäiset laskentaohjelmat olivat yksinkertaisempia, oli vähemmän klikkauksia per laskenta. Tietokoneiden näytöt olivat pieniä ja niitä oli vain yksi, nyt jokaisella on kaksi kolme isoa näyttöä.

Iso ja merkittävä muutos laskennassa on paperittomuus. Aiemmin jokaisesta kohteesta tuli suunnitelmat paperisina kopiolaitokselta, jotka sitten lähetettiin edelleen laskeville toimistoille. Nykyisin paperikuvia tilataan vain tarpeen mukaan. Tämä on ollut merkittävä ja erittäin positiivinen muutos.

Paperittomuutta pohjustaen julkaisimme 2010-luvun alkupuolella Visus-ohjelman, joka näyttää sähköisistä suunnitelmista asiakkaille, miten ja mistä määrät on laskettu. Ohjelma on kehittynyt huomattavasti vuosien varrella ja mielestäni tuonut paljon lisäarvoa asiakkaille ja määräluetteloomme.

Asiakaskohtaamiset ja asiakkaiden vaatimukset ovat myös muuttuneet vuosien mittaan. Aiemmin olimme lähes päivittäin tekemisissä asiakkaiden kanssa. Tapasimme usein kasvotusten, nykyisin tapaamme enimmäkseen ruudun ääressä.

Vuosien varrella myös ihmiset ympärillä ovat vaihtuneet. Areitella on työskennellyt 27 vuoden aikana lukematon määrä ihmisiä, mutta minä olen pysynyt. Nyt sekin muuttuu. Aika aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

Kiitos Ari kuluneista vuosista ja merkittävästä työpanoksesta niin Areiten kuin määrälaskennan parissa. Toivotamme iloisia eläkepäiviä!

Haluatko nähdä mistä määrät on laskettu?