Takaisin ajankohtaista sivulle
Kohde 9.12.2022

Kohde-esittely: Villa Jouluntaika

Piparkakkutalo, jonka yksityiskohdat valloittavat katselukerrasta toiseen.

Villa Jouluntaian tuotto lahjoitettiin Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:lle.

LASKENTAVUOSI2022
TYYPPIUudisrakennus
RAKENNUSTYYPPIPiparkakkutalo
SIJAINTIRovaniemi
BRUTTOALA1050bcm²
TILAVUUS7728rcm³
VALMISTUMISVUOSI2022

Villa Jouluntaika on uniikki piparkakkutalo, joka on rakennettu suurella rakkaudella ja pieteetillä. Jokaisella katselukerralla talosta löytyy uusia, pieniä ja suuria yksityiskohtia, joita ihailla.

Tämän piparkakkutalon on suunnitellut ja toteuttanut Areiten Rovaniemen toimistolta määrälaskija Heli. Hän on vapaa-ajalla intohimoinen leipuri, jonka luomuksista kollegatkin pääsevät välillä nauttimaan. Villa Jouluntaian suunnittelu alkoi alustavista keskusteluista, joiden herättämänä ajatus piparkakkutalon rakennusmääristä lähti lentoon. Heli piirsi ja laski talon mallin, laski määrät ja toteutti talon. Elämässä tulee eteen tilanteita joissa överit on parempi kuin vajarit, piparkakkutalon rakentaminen on yksi näistä tilanteista.

”Perustönöstä me aluksi puhuttiin, mutta enhän mie sellaista voinut. Nälkä kasvoi tehdessä. Aina pitää myös kokeilla uutta. Esimerkiksi ikkunoiden lasitus valamalla sulaa sokeria oli minulle uusi kokemus. Piparkakkutalon leivonta on prosessi, jota voisi jatkaa ja jatkaa – ideoita tulee matkan varrella mieleen loputtomasti.” – Heli

Harmalla alustalla valkoisia piparkakkutalon paperielementtejä mittatikun kanssa.

Yksityiskohdasta toiseen

Villa Jouluntaiassa on kolme kerrosta. Sokkelia kiertää koristekuvioitu piparkakku-elementti. Talon ulkoseinien tiilikuvionti on tehty pikeeristä ja vesikaton koristeet niin amerikan- ja ranskanpastilleista, hopeatähdistä, sinisistä ja hopeisista sokerihelmistä kuin sokeritähtikoristeista. Katolta löytyy 38 kpl Marianne-raetta.

Piparkakkutalon sokkeli, johon painettuna koristekuvio
Piparkakkutalon katto, joka on koristeltu

Näyttävät parvekkeen aitaelementit on luotu valkosuklaasta. Kuusi tukevaa 8 cm Candy Canes – pilaria tukeva talon rakenteita. Karkkikepit antavat julkisivun arkkitehtuuriin oman leimansa. Lasisia ikkunoita ja ovia Villa Jouluntaiasta löytyy yhteensä 336 cm², 28 ikkunaa ja 2 ovea. Ikkunalasit on valmistettu sulatetusta sokerista. Ovenkahvoina toimivat hopeiset sokerihelmet. Joulutähti on ripustettu roikkumaan ylimmän kerroksen ikkunaan.

Punaista mattoa pitkin, tietenkin

Villa Jouluntaikaan saavutaan neljää porrasta pitkin, tietenkin punaista mattoa kulkien. Mattoon on käytetty 4 Pihjalaja-karkkia, jotka on siivutettu ohuemmiksi. Erkkeri-ikkunan ääressä on hyvä vahtia tonttujen touhuja ja odotella aatto-illan saapumista. Ikkunoita koristaa kauniit joulukukat ja lumihiutaleet.

Villa Jouluntaika kuvastaa omistautumista, heittäytymiskykyä ja asioihin paneutumista. Kohteen toteutuksessa näkyy tarkkuus, täsmällisyys ja yksityiskohtaisuus.

Määräluettelo

Alla muutamia määriä Villa Jouluntaian määräluettelosta:

 • Pohjan ala 336 cm2
 • Porrasmatto, Pihjala, Fazer 4 kpl
 • Parvekkeiden karkkikeppirunko, yhteensä 36 g
 • Ulkoseinä- ja sokkelielementit 35 kpl
 • Ulkoseinäelementtien pystysauman valu 332 cm
 • Laattaelementit 5 mm, AP + VP:t, 3 kpl
 • LISÄHINTA, tiilikuviointi, pikeeri 1195 cm2
 • Sokeri-ikkunoiden ulkop. pikeeri-saumaus 311 cm
 • Piparkakku-ulko-ovet helotuksineen, 3 kpl
 • Parvekkeen suklaakaide, h=30 mm 70cm
 • Hopeiset sokerihelmet 36 kpl


Villa Joulutaika määräluettelon tuotot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen

Villa Jouluntaian määräluettelo oli myynnissä Nuutinpäivään 2023 asti. Myynnistä saadut tuotot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Hope – Yhdessä ja Yhteisesti ry:lle. Areite lahjoitti myyntituottojen lisäksi oman osuutensa.

Haluatko nähdä mistä määrät on laskettu?