KVR hankkeiden määrälaskenta
Miltäpä tuntuisi rakennusurakoitsijana päättää lähestulkoon kaikista teknisistä ratkaisuista? Onneksi sellainen urakkamuoto löytyy, nimittäin KVR eli kokonaisvastuurakentaminen. Näiden KVR hankkeiden määrälaskenta koetaan kuitenkin usein hyvin haastavaksi ja työlääksi . Yhteistyöllä, määrälaskijoiden ammattitaidolla ja aiempaa dataa hyödyntämällä pystytään KVR-kohteille laskemaan täydellinen, käyttökelpoinen määräluettelo, jonka mukaan rakennusliike hinnoittelee ja tarjoaa hanketta.

KVR-urakoiden edut ja haasteet
KVR-urakassa tilaaja antaa kokonaisvastuun rakentamisesta urakoitsijalle. Tämä tarkoittaa, että urakoitsija vastaa hankkeesta kokonaisvaltaisesti suunnittelusta toteutukseen. Tällaisen urakkamuodon avulla on mahdollista säästää alkuvaiheessa aikaa muun muassa suunnittelun osata. Ajan säästön lisäksi KVR-urakkamuoto antaa mahdollisuuden rakennusurakoitsijalle hyödyntää hänelle jo kertynyttä osaamista erilaisten teknisten ratkaisujen osalta minkä avulla voidaan saada myös säästöjä rakentamisen kokonaisaikamenekin pienentymisen lisäksi.
KVR-urakoista on eri variaatioita, kuten tekninen KVR tai arkkitehdin suunnittelun sisältävä KVR. Tämän hetken kilpailutuksessa olevista KVR-hankkeista suurin osa on teknisiä KVR-hankkeita. Teknisessä KVR-hankkeessa tilaaja on teettänyt lupatasoiset suunnitelmat, mutta rakennesuunnittelu, talotekniikka ja mahdollinen GEO-suunnittelu kuuluvat urakoitsijalle.
KVR-urakoiden suurimpia haasteita on oikeanlaisen hinnan määrittäminen tiukassa aikataulussa ja puutteellisin suunnitelmin.
KVR-hankkeiden määrälaskenta
KVR-hankkeiden määrälaskenta saattaa tuntua hankalalta tai monimutkaiselta, riippuen suunnitelmien tasosta. Laskentaa helpottaa rakennusalan vakioidut rakenteet ja rajalliset mahdollisuudet, erityisesti asuinkerrostaloissa ja hallirakentamisessa. Esimerkiksi asuinkerrostalossa runkorakenteille on usein annettu mahdollisuus toteutukseen joko paikallavalurakenteisena tai elementtirakenteisena. Suurimman haasteen luo perustusratkaisut, sekä mahdolliset maatöiden massoittelut. Näissä tapauksissa voidaan käyttää apuna suuntaa antamaan samalle alueelle aiemmin laskettua saman tyyppistä rakennuskohdetta. Paras tapa laskennan toteuttamiseen on käydä rakennushanke läpi yhdessä tilaajan kanssa ja tehdä suunnitelma minkälaisilla ratkaisuilla kohde massoitellaan. Useamman tilaajaan kilpailukohteessa määräluettelon osia on mahdollista räätälöidä tilaajien tarpeen mukaan.
Suunnitelmien ja aiemman datan hyödyntäminen KVR-hankkeiden määrälaskennassa
Areiten vahvuus KVR-hankkeiden laskennassa on runsas kohdehistoria, niistä kertynyt data ja kohdetietoisuus. Areite on vuosikymmenten aikana laskenut tuhansia erilaisia ja jopa samanlaisia kohteita eri alueille. Aiemmin laskettuja kohteita voidaan hyödyntää suuntaa antavina laskennallisina ratkaisuina.
Määrälaskennan merkitys ja laskentamuistion rooli KVR-hankkeissa
KVR-rakennushankkeissa määrälaskentamuistion merkitys korostuu. Laskentamuistio on tärkeä viestikapula määrälaskijan ja hinnoittelija välisessä viestinnässä. Määrälaskija kirjaa laskentamuistioon oletukset, epäselvyydet ja arviot. KVR-hankkeiden määrälaskennan perustuessa osittain oletuksiin, jo olemassa olevaan dataan ja epätäydellisiin suunnitelmiin, laskentamuistiosta tilaaja voi lukea miten ja mistä määrälaskija on tiedon hakenut. KVR-kohteissa hinnoittelijalle hyödyllinen apuvälinen on myös Visus-ohjelma, joka näyttää mistä ja miten määrät on laskettu. Muutamalla klikkauksella hinnoittelija näkee mistä kuvista ja miten määrät on laskettu. Tämä havainnollistaa miten laskija on minkäkin asian ajatellut ja laskenut.
Visus määräluettelon tukena
Suunnitelmat, olemassa olevan tiedon hyödyntäminen, määrälaskijoiden ammattitaito ja Visus luovat yhdessä kokonaisuuden, joiden avulla KVR-hankkeille voidaan laskea laadukas ja kattava määräluettelo, joka taas mahdollistaa onnistuneen ja kannattavan rakennushankkeen.
Areiten määrälaskenta KVR-hankkeissa lyhyesti
- Löydetään tilaajan kanssa yhdessä osa- tai kokonaisratkaisut kohteen määrien laskemiseksi
- Jos laskettujen kohteiden datan hyödyntäminen ja soveltaminen
- Visus helpottaman hinnoittelijaa ymmärtämään miten kohde on laskettu
KVR = Kokonaisvastuurakentaminen
- Pääurakoitsija vastaa sekä rakennushankkeen suunnittelusta että toteutuksesta.
- Urakoitsija laatii suunnitelmat tilaajan esittämien toiveiden pohjalta, toteuttaa hankkeen sovitussa aikataulussa ja budjetissa
- Tilaaja ei voi määritellä esim. teknisiä ratkaisuja urakoitsijan puolesta.
- Käytetään usein isoissa ja monimutkaisissa hankkeissa.
- KVR-urakkamuoto helpottaa hankkeen hallintaa ja vastuunjakoa
- Vaatii hyvää yhteistyötä osapuolten väliltä.
Kysy lisää
Timo Tunturi
Areite oy Aluepäällikkö
timo.tunturi@areite.fi
010 573 6407
Lue myös:
-
Laskentamuistio tekee määrälaskennasta palvelun
”Määrälaskennan alkuaikojen tärkein innovaatio oli laskentamuistio, joka on edelleen yksi määräluettelon tärkeimmistä osista. Laskentamuistio tekee määräluettelosta palvelun, joka selkeyttää ja vähentää tulkinnanvaraisuuksia.” Raimo Tanskanen
-
Hiilijalanjäljen laskenta rakennusalalla – hyödynnä määrätieto hiililaskentaan
Vuoden 2025 alussa voimaan tuleva uusi rakentamislaki tuo mukanaan merkittäviä muutoksia rakennusalalle. Laki edellyttää rakennushankkeilta pakollista hiilijalanjäljen laskentaa, hiilikädenjäljen arviointia sekä materiaaliselosteen laatimista. Tämä lainsäädännön päivitys on vastaus kasvavaan tarpeeseen vähentää rakennussektorin ympäristövaikutuksia ja edistää kestävämpää rakentamista.
-
Kustannusten hallinta rakennushankkeiden menestystekijänä
Kustannushallinnan perustan muodostava kustannuslaskenta on elintärkeä osa rakennushankkeen taloudellisuuden hallinnassa ja päätöksenteossa. Ilman tarkkoja ja luotettavia kustannusarvioita päätösten tekeminen olisi kuin navigointi ilman kompassia. Tämä korostuu erityisesti nykyisessä rakennusalan taloustilanteessa, jossa jokainen euro on punnittava tarkkaan varmistaen hankkeen kannattavuuden.